Pal Cafe

نام: پال کافه
آرشیتکت: غزال لعلی
اجرا: غزال لعلی، آرش غلامعلی طهرانی
تیم اجرا: سعید احمدی میرصادقی، سعیده بعیدی، جابر یوسفی
کارفرما: محمد جواد موسوی، محمدرضا معشوری
تاریخ: پاییز 1398
موقعیت: گوهردشت، البرز، ایران
کاربری: عمومی
مساحت: 40 متر مربع
وضعیت: اجرا شده
عکس: آرش غلامعلی طهرانی، غزال لعلی

جایزه: پروژه ی منتخب دومین فستیوال ملی معماران و کارفرمایان 


درباره ی طراحی
طراحی و اجرای این پروژه،جهت برآورده ساختن نیازهای پروژه،تماما در راستای بازیافت مصالح ساختمانی بوده است. از این رو جهت برآوردن ساختن این امر و همچنین رعایت بودجه تعریف شده توسط کارفرما،تمامی مصالح استفاده شده،حاصل از بازیافت مصالح وضع موجود پروژه و یا متریال قابل بازیافت خارج از سایت بوده است.همچنین جهت تأمین کیفیت لازم در اجرا،و تحقق طرح ارائه شده،بسیاری از اجرا شخصاٌ توسط معماران پروژه ساخته، و یا پرداخته شده اند، تا کیفیت پایین آبجکت های ارزان قیمت خریداری شده،خدشه ای در اجرای طرح ایجاد ننماید.
با وجود چالش‌های طراحی در ابعاد بسیار محدود،برآورده ساختن تمامی خواسته های کارفرما،حل نمودن این چالش‌ها باعث کاهش هزینه‌های ساخت،به بیست میلیون تومان شد.این مغازه پیش‌تر در اجاره ‌ی یک فروشگاه کفش ورزشی، و تمامی نمای آن پوشیده از تابلوهای تبلیغاتی و دکور داخل آن از ورق‌های ام دی اف بود.از این رو،در این پروژه،فلز به دست آمده از تخریب حفاظ پنجره ها،پله ها و تابلوهای قدیمی‌ مغازه ،جهت ساختن کانتر،کابینت،میزهای بار،و صندلی‌های آن استفاده شد.از تخته بنایی،پالت صنعتی و چوبِ بازیافتی،جهت ساخت پله‌ها،رویه‌ی میزها و کتابخانه استفاده شد.همچنین پروژه به صورتی اجرا شده‌ است که حتی تمامی مصالحی که بازیافتی نبوده و یا خریداری شده‌اند نیز،پس از برچیدن کافه،قابل استفاده‌ی مجدد و بازیافت باشد.

Name: Pal Café

Architect: Ghazaal La’li

Construction: Ghazaal La’li – Arash G Tehrani

Team: Saeed Ahmadi Mirsadeghi, Saeedeh Baeedi, Jaber Yousefi

Client: Mohammad Javad Mousavi – Mohammad Mashouri

Date: Autumn of 2019

Location: Gohardasht, Alborz, Iran.

Type: Public

Area: 40 m2

Statues: Finished

Photography: Arash G Tehrani, Ghazaal La’li

Awards: The second National Architects & Employers Tehran Expo

All images and drawings,Courtesy of “Ghazaal La’li” © 2019

About Project:

Pal Café, is a recycled / Recyclable, low budget project. To fulfill the needs of the client and the challenges of the project, the designer decided to reuse all the old materials used in the previous property, or outside it, supply reusable materials, and also directly take part in construction duties.

The result is a warm, cozy, and reusable Café, with 33 seats in only 40 m2 property, a tiny full-functional kitchen for supporting all kind of services such as Coffee, Tea, Herbals, shakes, smoothies, &, etc. as well as a full breakfast, and snack menu all on a tiny bar.

The Client had a very limited budget ($1600 Inc. Furniture), a very small place, and many services to give to their customers. The property before the design was full of wrecked materials, such as Window fences, signboards, MDF boards &, etc. which were decided to get throw away by the client and property owner. Also, we had only 20 days to design, construct, and furnish.

Design Intentions:

As mentioned above, the design process was based on the project’s limitations. As well as managing the small space, we needed to create a warm and cozy place, which could both invite younger generations and the café’s older customers and also to contact the exterior of the project with the new soul of the property. Recycling the old materials, and creating a recyclable project was one of our solutions.If we consider recycling projects, an eco-friendly attempt to respect our environment, using all the reused and reusable materials such as wood, metal and, etc. could be considered as one of these elements. All about the material used in the project was mentioned previously and also in the drawings.

Design process:

Spending a single day designing the first features, the designer suggested reusing all the existing materials and supplying reused materials such as wooden pallets, used masonry lumbers, plastic power ducts as profiles, coffee sacks as stool covers and, etc. They also patinated all the MDF, & HDF used in the project.

The client gives a vast service to their customers, which means a great amount of space in similar projects. To place all his equipment, and enough space behind the counter, the designers had to measure every machine, every working personnel, and even all the utensils. As a result of which, every part of the counter made with centimeter to centimeter delicacy.

The character of the property exterior was different from the design policies. So the designers had to match them delicately. The project owns a cement wall, a concrete counter, and epoxy painted floor, and a continuous Ochre colored wall connecting the café entrance to the balcony, two brick walls to warmer the place, black metal profiles, and wooden stairs and tabletops to refresh the space. And not to forget the many plants used in the project.